joi, 3 decembrie 2015

Negresa cu nuca, mascarpone si sos caramel






Blatul:

8 oua
200g unt
250g zahar
200g nuca macinata
120 g faina
1 praf de copt
cacao
esenta vanilie
esenta de rom

Separam albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile le mixam cu jumatate din cantitatea de zahar, adaugam untul si mixam pana se spumeaza, apoi punem faina,cacaoa, praful de copt si esentele.
Albusurile le batem spuma cu restul de zahar, apoi le incorporam in compozitia de mai sus. Amestecam usor cu lingura, punem si nucile taiate marunt.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coacem blatul la 180 de grade, timp de 25 de minute...in functie de aragaz.
Se lasa la racit.

Crema:
250g mascarpone
250ml frisca
2-3 linguri zahar pudra
esenta de vanilie
10g gelatina

Branza mascarpone se mixeaza cu zaharul pudra, se adauga frisca mixata separat si vanilia.
Gelatina se pune la hidratat in 100ml apa timp de 10 minute, apoi se topeste pe  baie de aburi.
Se lasa sa se rocoreasca, se amesteca cu 1-2 linguri de crema, apoi se toarna toata compozitia in crema de frisca si mascaropne. Se mixeaza bine si se intinde peste blatul cu nuca.

Sos caramel sarat:
150g zahar
80g unt
100ml frisca ;lichida
1/2 lingurita  de sare

Folositi un vas mai mare deoarece zaharul in contact cu untul si frisca 'bolboroseste' si se umfla.
Acest caramel se poate pastra la rece timp de doua saptamani.
Zaharul se pune la topit pana devine auriu. Se da la o parte, se adauga untul si sarea. Se amesteca bine  pana se topeste untul apoi se toarna frisca calduta.
Se fierbe  2-3 minute pana ce sosul se ingroasa, apoi se lasa la racit.
Amestecati-l bine, bine inainte de al folosii.






miercuri, 25 noiembrie 2015

Placinta rapida cu branza





1 pachet foi de placinta (400g)
50ml ulei
50ml apa

umplutura:
6 oua
6 linguri zahar
800ml smanantana grasa
500g branza dulce
zahar vanilat,
esenta de vanilie
suc de lamaie
50g  stafide optional

sirop:
100ml apa
2 linguri zahar

Intr-un pahar punem apa si uleiul, vom unge pe rand toate foile cu acest amestec.
Batem ouale cu zaharul, adaugam smantana, branza si aromele.
Alegem 6 foi de placinta, trei foi le vom folosi pentru partea de jos a placintei si trei pentru partea de sus.
Ungem tava bine cu amestecul de apa si ulei, asezam primele trei foi unse pe fundul tavii.
Restul foilor unse, le rupem in bucati si le amestecam in compozitia cu branza. Turnam compozitia in tava si acoperim cu celelalte trei foi unse.
Coacem placinta la 180 de grade C timp de 40 de minunte pana se rumeneste frumos.
Cand este gata o scoatem din cuptor si o stropim cu siropul din apa si zahar.





duminică, 20 septembrie 2015

Prajitura cu cocos, nuca si crema de vanilie



Cantitati folosite pentru o tava mare, aproximativ 28/38cm

Blat de bezea cu nuca:
  • 7 albusuri
  • 10 linguri de zahar
  • 150 gr nuca macinata
  • 5 linguri de faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 esenta de rom
Blat de bezea cu cocos:
  • 7 albusuri
  • 10 linguri de zahar
  • 150 gr nuca de cocos
  • 5 linguri de faina
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 esenta de vanilie
Crema de vanilie:
  • 14 galbenusuri
  • 16 linguri de zahar
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • 250 gr unt
  • 50g ciocolata amaruie
Mod de preparare:
Blatul de nuca: 
Albusurile se mixeaza cu zaharul, se pune esenta de rom, nuca, apoi faina si praful de copt. Se amesteca usor cu lingura si se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.
Se coace blatul la 180 grade C pana cand e usor rumenit, apoi se micsoreaza focul si se mai lasa blatul in cuptor pana se usuca si nu mai lipeste.
 Blatul de cocos:
Albusurile se mixeaza cu zaharul, se pune esenta de vanilie, nuca de cocos, apoi faina si praful de copt. Se amesteca usor cu lingura si se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.
 Se coace blatul la 180 grade C pana cand e usor rumenit, apoi se micsoreaza focul si se mai lasa blatul in cuptor pana se usuca si nu mai lipeste. 
Crema:
Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana se deschid la culoare si cresc in volum, apoi se pun la fiert pe baie de aburi. Se fierbe crema pana se ingroasa bine amestecand continuu. Se da deoparte, se adauga vanilia si se lasa la racit.
Crema racita se mixeaza putin, se adauga untul putin cate putin si se mixeaza in continuare pana se obtine o crema spumoasa.
Asamblare:
Cele doua blaturi se umplu cu crema de vanilie, deasupra se rade ciocolata.
Pofta buna!
 
 

vineri, 28 august 2015

Prajitura "O noapte la Venetia"


  • O prajitura foarte aratoasa pe care am vazut-o pe Bucataras.ro
  •  mi-a facut imediat cu ochiul si mi-am zis ca trebuie sa fie tare buna!
  • Combinatia dintre blatul pufos de cocos,  aroma usor amaruie si romul din blatul de cacao
  •  impreuna cu crema dulce vanilata si glazura de ciocolata.......o nebunie aceasta prajitura!

  • Blatul de cocos:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 100 g nuca de cocos
  • 3 linguri faina
  • Albusurile se bat spuma tare, se adauga treptat zaharul si se mixeaza bine pana se obtine o spuma tare, densa care nu curge.
    Se adauga apoi faina, nuca de cocos si se amesteca usor de jos in sus.
    Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.....20/30 cm.

  • Blat de cacao:
  • oua
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 esenta de rom

  • Se separa ouale, albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul si se mixeaza bine.Se adauga pe rand galbenusurile, uleiul si esenta de rom si la final faina,cacoa si praful de copt. Se amesteca usor si se toarna compozitia in tava peste blatul de cocos.
  • Se da tava la cuptor la 180 de grade, timp de 20-25 de minute.

  • Crema:
  • 6 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 10 linguri lapte
  • 150 g unt
  • 3 linguri faina sau amidon

  • Se mixeaza galbenusurile cu zaharul, se adauga faina apoi laptele. 
    Se fierbe compozitia pe baie de aburi crema pana se ingroasa.
    Se da deoparte si se lasa la racit apoi se pune esenta de vanilie si se incorporeaza untul in crema. Se mixeaza bine pana se obtine o crema spumoasa.
    Crema astfel obtinuta se intinde peste blatul racit si se da la rece pentru 30 de minute.

  • Glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 ml frisca sau lapte
Ciocolata se rupe bucatele, se amesteca cu frisca si se topeste pe baie de aburi.
Se intinde peste crema.
Pofta buna!

Printfriendly