joi, 9 februarie 2012

Tort "Paris-Brest"




un desert foarte delicios si aratos!
apartine patiseriei franceze si a fost creat in 1891 
pentru a comemora Paris-Brest-Paris cursa de biciclete. 
forma circulară este reprezentant al unei roţi.
este pregatit din aluat de "pate a choux" binecunoscut iubitorilor prajiturii Ecler sau  Choux a la creme


Aluat:
- 1,  1/2 cană cu apă
- 1, 1/2 cana de faina
- 150 g unt
- 6 ouă
- un vârf de cuţit de sare
- 2-3 linguri nuca taiata

punem apa la fiert si adaugam untul, cand s-a topit oprim focul si turnam toata faina odata.
cu o lingura de lemn amestecam repede si energic pana se desfac toate cocoloasele.
dam deoparte si lasam sa se raceasca pana la temperatura camerei, atunci punem pe rand ouale si amestecam bine dupa fiecare. aluatul astfel obtinut il turnam intr-un pos cu farful mare de 1cm diametru.

vom pregati 3 foi de copt, pe doua dintre ele desenam cate un cerc cu diametru de 24 cm si pe una de 23 cm.
doua foi vor fi  mai late, una pentru baza si una pentru partea de sus. pe acesta presaram nuca taiata si il vom face putin mai inalt....
cea de a treia va fi mai ingusta si o vom folosi pentru interior.

coacem fiecare foaie de tort la 200 grade timp de 10 minute, apoi inca 25 de minute la 180 grade.
in primele 20 minute este interzis sa dechidem usa cuptorului!!



cele trei foi:
 baza...
 
 mijlocul...

 si capacul...

 si gata coapte...


Creama: 
- 2 cani de lapte..... cana mare de 250 ml
- 2 ouă
- 1 cană de zahăr
- 2 linguri de faina (cu varf)
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 150 de grame de unt
-120ml frisca
-2 linguri zahar pudra

desfacem ouale cu o furculita, adaugam zaharul, faina si treptat laptele, amestecam bine pentru a scapa de cocoloase. fierbem crema pe foc mijlociu pana se ingroasa foarte bine, adaugam zaharul vanilat si o dam deoparte sa se raceasca.
mixam crema cu untul adaugam si amestecam cu frisca mixata separat cu zaharul pudra.

umplem tortul cu crema ,il pudram cu zahar pudra si il dam la rece pentru 5-6 ore.
pofta buna!!!
 




si in varianta glazurat cu ciocolata....

13 comentarii:

  1. se aseamana cu eclerele? aratos desertul tau:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur ca da! asa cum am scris, este un aluat folosit la eclere...d efapt este un mega ecler!

      Ștergere
  2. Ideal si pentru mine. Imi trimiti o portie?

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac eclerele mult, mult. Asa ca ma inscriu la o portie de tort roata de bicicleta. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Oauuu iubesc tot ce sunt aluat de coji cu diferite umpluturi!! Salvez reteta!! Multumesc !! Pup cu drag si un weekend minunat!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Si mie imi place aluatul,si-l folosesc destul de des.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Deosebit.....imi place tare mult.
    Pup si seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

Printfriendly