luni, 28 februarie 2011

Prajitura cu bezea caramel


pt blat
6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 1/2 praf de copt
albusurile se bat spuma, se adauga zaharul, se bate bine pana spuma devine lucioasa si nu mai curge,  se adauga galbenusurile, apoi faina si praful de copt
se coace blatul si se lasa la racit




pt crema
4 galbenusuri, 150g zahar, 3 linguri faina, 300ml lapte, 200g unt, 3 plicuri zahar vanilat, 3 linguri cappuccino
galbenusurile, zaharul, faina si lapte rece se amesteca bine, bine pana se desfac toate cocoloasele
se pune crema pe foc amestecand incontinuu pana se ingroasa tare, se lasa la racit
se mixeaza crema cu untul si zaharul vanilat, se adauga si praful de cappuccino
se intinde crema peste blat




pt bezeaua caramel
4 albusuri, 8 linguri zahar,
albusurile se bat spuma se adauga 4 linguri de zahar
separat se face un sirop: se ard 4 linguri zahar si se sting cu 2 linguri apa
siropul fierbinte se toarna suvita in spuma de albus batand incontinuu

asamblare:
blat, crema, spuma caramel, ornamente din ciocolata


duminică, 13 februarie 2011

Prajitura Albinita -cu foi de zahar ars

 foarte buna si delicioasa!!!!
e nevoie de ceva timp si solicita mai multa munca decat in cazul altor retete, dar rezultatul e pe masura,
vom avea o portie zdravana de prajitura, am cantarit-o si avea 2,600 kg....deci merita!!!
Pt 4 foi:
3 galbenusuri
500g zahar
10 linguri ulei
2 linguri bicarbonat
200 ml apa
800g faina

200g de zahar se pun intr-o craticioara perfect uscata si se caramelizeaza, se stinge cu apa, se mai tine pe foc pana se dizolva tot zaharul si se da deoparte sa se raceasca
separat intr-o oala mai mare de 2,5 -3 litri se amesteca bine galbenusurile cu zaharul ramas(300g), uleiul si bicarbonatul, apoi se adauga siropul de zahara ars caldut, se amesteca bine si pune foc pana da un clocot
atentie!! compozitia se umfla si bolboroseste...din cauza asta toata operatia se face intr-un vas mare!
se lasa compozitia la racit apoi se adauga faina si se framanta un aluat potrivit de moale ce nu lipeste
se lasa la odihnit 10 minute, apoi aluatul  se imparte in patru parti
din fiecare parte se va coace cate o foaie pe dosul tavi unsa bine cu ulei si tapetata cu faina....am folosit tava mare de 28/38 cm




Pt crema
1 plic de budinca de vanile
350ml lapte rece
5 linguri zahar
1 esenta de vanilie
180g unt sau margarina
4-5 linguri gem de caise
budinca se amesteca cu zaharul si laptele rece, se da pe foc amestecand continuu pana se ingroasa si se lasa la racit, apoi se mixeaza cu untul sau margarina, se adauga esenta de vanilie.



Pt asamblare
se umplu primele doua foi cu crema
a treia foaie se unge cu gem si se aseaza  cu parte unsa peste crema, se pune restul de crema.
se aseaza o greutate pe foi pentru a le presa usor.
intre timp se pregateste bezeaua


Pt bezea
3 albusuri
6 linguri de zahar
1 lingura zeama de lamaie
se bat spuma albusurile cu zeama de lamaie, cand s-a format o spuma tare se adauga treptat zaharul  si se pune vasul pe baie de aburi
cand s-a intarit bine si nu mai curge de pe tel se intinde peste prajitura
se poate rade ciocolata
se taie a doua sau chiar a treia zi cand s-au inmuita bine foile!


duminică, 6 februarie 2011

Tort Masinuta


blat de cacao
6 oua, 12 linguri zahar, 6 linguri faina, cacao, un plic praf de copt
albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul, apoi faina, cacaoa si praful de copt 
se coace in tava de 28/39 cm
rece se taie in doua pe vertical si se imparte pentru a modela masinuta
crema cappuccino caramel
160g zahar, 400ml frisca, 3 linguri de cappuccino caramel
 se pune zaharul intr-o cratita bine uscata pe foc si  se caramelizeaza, se da vasul deoparte si se stinge cu 300ml frisca lichida
se mai tine putin pe foc mic pana se dizolva tot caramelul
se da la rece timp de 3 ore dupa care se mixeaza bine, bine si se adauga cappuccino
sirop caramel
1/2 cana zahar, 1 cana apa
se procedeaza ca mai sus, zaharul se arde, se stinge cu apa, se lasa pe foc mic pana se dizolva si se foloseste rece pentru insiropat blatul de tort
pentru ornat
300ml frisca, 3 linguri de zahar, sucul de la o portocala,  o esenta de vanilie







a avut 2 kg


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pinterest