vineri, 29 ianuarie 2010

Targ cu suflet la malul marii

 Prietena mea Vero ne face o invitatie:

''Va invitam la primul targ de handmade din anul 2010, care va avea loc la Casa de Cultura din Constanta. Targul se va desfasura intre 10-11 februarie 2010 intre orele 10:00-22:00.''

Tarta caramel cu mere

O tarta foarte gustoasa, o combinatie delicioasa dintre gustul merelor zemoase, scortisoara si caramelul......
.......o  minunatie cu mijlocul moale si aromat si marginile crocante, dar nu tari.



Pentru aluat de tarta :
250g faina
100g margarina sau untura
120g zahar
1 ou
un praf de sare, cat luati cu 3 degete
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt

Punem faina cu grasimea intr-un vas si o freacam usor intre palme, adaugam celelalte ingrediente si framantam un aluat.
  Nu se framanta prea mult pentru ca din cauza calduri mainilor aluatul va poate pacali si va mai cere faina, ceea ce duce la un aluat foarte tare.
  Dam aluatul la rece timp de 30 de minute.


Intre timp facem caramelul din:
200g zahar
50ml apa
50g margarina
scortisoara
1 plic zahar vanilat
1 praf de sare

Punem toate ingredientele pe foc si fierbem pana se topeste zaharul, lasam deoparte la racit.


Oprim 1/4 din aluat pentru gratar, restul il intindem in tava presarata cu faina, tapetam si peretii lateral cu aluat ..eu am folosit-o pe cea cu inel.
Curatam 3-4 mere de coaja, le taiem felii subtiri si le rasfiram in tava, formam deasupra gratarul din aluatul oprit.
Turnam siropul peste tarta de mere si se o introducem in cuptorul incins bine.
Coacem tarta pana ce aluatul devine usor maroniu.




Pofta buna!



marți, 26 ianuarie 2010

Ciorba de perisoare

 

2 morcovi
1 patrunjel
2 felii telina
1 pastarnac
1 ceapa
1/2 ardei rosu
1 pastarnac
Tocam  zarzavaturile si le punem in ulei incins la calit, acoperim cu apa cat sa a le cuprinda.
Le lasam la foc mic pana se patrund, apoi completam cu apa si lasam sa fiarba.


Intre timp pregatim perisoarele din:
600g carne macinata
1/2 ceapa taiata marunt sau rasa
3-4 linguri orez spalat
2 oua
sare, piper, putin patrunjel verde


Amestecam bine compozitia si cu mana uda si formam perisoare Le punem in oala, lasam sa dea 2-3 clocote si adaugam si 2 rosii taiate marunt si curatate de pielita, sau pasta de rosii.
Dam gust la ciorbita cu: sare, piper, etc
Cand perisoarele au fiert dregem cu bors sau alta acreala, la sfarsit dupa ce am oprit focul punem si  patrunjelul verde.




Se serveste cu smanata.
POFTA BUNA !

duminică, 24 ianuarie 2010

Melcisori cu visine

 Pt aluat:

1kg faina
5 oua
300ml lapte
250g zahar
150g unt sau margarina
20g drojdie uscata sau 50g proaspata
2 plicuri zahar vanilat
100g unt sau margarina moale pt uns alutul

Pt umplut: visine scurse bine de zeama, eu am folosit visine congelate.

Pt uns: galbenus de oua si 2 linguri lapte .

Important e sa folosim toate ingredientele la temperatura camerei , in nici un caz reci.
Tava in care le coacem de asemenea sa nu fie rece.
Intr-un vas incapator punem faian cernuta, ouale, zaharul, untul moale, vanilia si drojdia dizolvata in lapte caldut.
Se framanta un aluat potrivit si il lasam la crescut.
Il impartim in doua sau in patru cum ne vine mai bine.
Intindem o foaie de 0,5cm grosime si lata de 20cm.O ungem cu unt moale si presaram zahar.
Presaram visinele, rulam strans si taiem sulul in felii de 3 cm.
Asezam melcisorii in tava si ii lasam la crescut 20 minute, ii ungem cu ou si lapte presaram zahar si ii bagam in cuptorul incalzit din timp.
Cand ii scoatem din cuptor ii acoperim imediat cu un prosop curat udat bine cu apa rece si stors.
Ii lasam asa pana se racesc.Astfel vor avea coaja moale.Acelas lucru il putem face si la cozonaci.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Reteta de cafea pe timp de criza



Astazi in timp ce trebaluiam prin bucatarie am auzit o reteta interesanta spusa de Victor Spirache la Romania Actualitati.

Cafeaua de criza
Se ia o boaba de cafea mai maricica, se leaga cu o ata si se scufunda de 3 ori intr-o ceasca cu apa fierbinte.
la fiecare trei cescute se schimba ata.


miercuri, 20 ianuarie 2010

ce ne uneste?

Medi mi-a dat aceasta leapsa "ce ne uneste?" ...grea intrebare..
ce ne uneste?...ne uneste iubirea, ne uneste viata si ale ei drumuri intortocheate, ne uneste la bine si la rau, la bucurie dar si la necaz, ne unesc micile placeri, dar si marile pasiuni sau hobii, chiar si obsesiile, ne unesc zilele speciale, zilele de sarbatoare ...dar cel mai dureros e atunci cand ne unim sa ne luam ramas bun de la cei dragi..desi am fi putut sa o facem mai devreme....

premiu de la Silvia


Silvia mi-a oferit acest premiu, iti multumesc draga mea, cu multa placere am sa-l ofer lui Ellis .

marți, 19 ianuarie 2010

Musaca de varza acra sau Varza a la Cluj


...sau sarmale imprastiate cum spun piticii mei, avem nevoie de:
1,5 kg varza murata
500g carne macinata de porc sau amestec porc-vita
2 cepe
100g orez
200ml smantana
200g carnati afumati, kaizer...
sare, piper, cimbru, pasta de rosii sau boia, foi de dafin.,...

Varza daca este prea acra sau sarata se spala si se stoarce bine in pumn apoi se toaca marunt.
Intr-o cratita punem 3 linguri de ulei si calim varza, condimentam cu piper, foi de dafin,cimbru, boia sau pasta de rosii. La nevoie mai adaugam putina apa, o lasam la foc mic pana este fiarta.
Separat calim o ceapa, punem carnea macinata si condimentam cu sare, piper, si lasam la fiert, pasta de rosii o punem cand carnea este aproape fiarta.
Orezul spalat bine il punem la fiert la foc mic cu apa si sare.Cand e fiert il scurgem de apa si il clatim cu apa rece.
Intr-un vas termorezistent uns bine cu ulei sau untura punem in straturi:
1/3 varza, 1/2 carne,1/2 orez,1/2 carnati ,1/3 varza,1/2 carne, 1/2 orez, 1/2 carnati, 1/3 varza
Punem vasul in cuptorul incalzit si lasam 20-30 minute, in functie de cuptor.
Se serveste fierbinte cu smantana deasupra.

duminică, 17 ianuarie 2010

Prajitura cu fanta


Aceasta prajitura am vazut-o de multe ori pe net, multe fete a facut-o deja, a venit si randul meu.
e o prajitura foarte aspectoasa si gustoasa.
Blat
6 oua, 6 linguri zahar, 100 ml ulei, 6 linguri faina, 1 praf de copt, cacao
Galbenusurile se freaca cu zaharul si uleiul pana se formeaza o crema groasa ca o maioneza.
Albusurile se bat spuma si se incorporeaza cu crema de galbenusuri, se adauga faina, praful de copt si cacaoa.
Se coace un blat in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la racit.

Crema
500g branza dulce mai cremoasa, 200g zahar pudra, 200g unt, 2 plicuri zahar vanilat, esenta de rom, un plic de gelatina
Gelatina se pune in 100ml lapte sau apa la hidratat 10 minute apoi o punem la topit.
Branza se freaca cu zaharul, se adauga untul si esentele.
In gelatina rocorita se pun 2 linguri de crema, se amesteca bine apoi o turnam usor in crema de branza amestecand incontinuu.
Crema obtinuta o intindem pe blatul rece.

Glazura
2 budinci de vanilie, 700ml suc de fanta de portocale, zahar dupa gust, tinand cont ca si sucul este dulce
Se dizolva budinca in suc rece si se fierbe pana se ingroasa.
O lasam sa se rocoreasca putin si o intindem usor pe prajitura.

joi, 14 ianuarie 2010

Mancarica de mazare

 1 ceapa,
 1 morcov,
 450g mazare,
1 lingurita sare, 
1 lingurita boia, 
1 lingurita zahar, 
1 lingura faina, 
supa de pui sau apa.

Punem la calit ceapa si morcov tait cubulete, adaugam mazarea, completam cu supa de pui cat sa o acopere mazarea cu 2 degete si lasam la fiert la foc mic..... l-a nevoie mai completam cu lichid.
Cand e aproape fiarta mazarea se punem zaharul, sarea, boia.
La final o ingrosam cu o lingura de faina dizolvata in putina supa rece.
Noi am servit mazarea cu snitel din piept de pui.

miercuri, 13 ianuarie 2010

Prajitura cu prune

zilele trecute am facut aceasta Prajitura cu visine
si pentru ca aveam prune la congelator am facut dupa aceiasi reteta 
si o portie cu prune...a fost delicioasa!


 6 oua
12 linguri zahar
100ml lapte
100ml ulei
un praf de copt
12 linguri faina

2 cani prune
1 lingura zahar
1 lingura faina
Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si se mixeaza pana se formeaza o spuma densa care nu curge, se pun pe rand galbenusurile, laptele si uleiul, apoi faina cu praful de copt. Se amesteca usor si se toarna compozitia in tava .
Prunele se curata de samburi si se lasa la surs. Se amesteca cu zaharul si faina se repartizeaza peste blatul din tava.
Se da prajitura la copt, se face proba cu scobitoarea, introducem scobitoarea in blat, daca iese curata inseamna ca prajitura e gata.
Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar pudra si vanilie

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

vineri, 8 ianuarie 2010

Leapsa la inceput de an 2010 !

Mariana mi-a dat acest joc leapsa,  am sa raspund la provocare si sa o dau mai departe lui Adis

      1.Ce ai facut nou in 2009, ceva ce nu ai mai incercat inainte?
        …mi-am facut blog

       2. Te tii de ceea ce-ti propui la cumpana dintre ani? Iti vei stabili si mai multe scopuri pentru anul   urmator?
          ...nu imi propun de obicei ceva nimic deosebit


       3. A nascut cineva apropiat tie?
       ...nu


        4. A murit cineva apropiat tie
          ...nu


         5. Ce tari ai vizitat?
         ...niciuna


        6.Ce anume din ceea ce ti-a lipsit in 2009 ai vrea sa ai in 2010? 
         …ambitia


         7. Ce data din anul 2009 iti va ramane vie in amintirile tale si de ce? 
         …vacanta la tataia meu unde alaturi de toata familia am sarbatorit la cei 90 de ani ai sai


        8. Care a fost cea mai mare realizare in acest an? 
       …am luat carnetul de sofer 


         9. Care a fost cel mai mare esec? 
       …nu stiu, sunt multe lucruri care nu mi-au iesit cum as fi vrut, dar nu am unul mai “deosebit”


        10. Ai avut parte de boala sau raniri mai serioase? 
        …nu

          11. Care a fost cel mai bun lucru pe care l-ai cumparat?
        …sa zicem… jucariile mele ,tot ce mi-am luat pt bucatarie… oale, tigai, tavi de copt , reviste,     carti  si alte maruntisuri


        12. Comportamentul cui merita sarbatorit/apreciat ?
       …nu stiu...

        13. Comportamentul cui te-a dezamagit sau ti-a provocat tristete mare? 
         ….lui…


        14. Unde s-au dus o mare parte din banii tai? 
         …habar n-am…s-au dus in mai multe directii

        15. In legatura cu ce anume ai fost extrem de bucuroasa? 
         …am luat carnetul, am reusit sa ducem copii in vacanta, am zugravit toata casa


       16. Ce cantec(e) iti vor reaminti mereu de anul 2009? 
        ...cred ca moarte lui Michael Jackson ne-a facut sa-l ascultam foarte mult mai ales in vara


       17. Comparativ cu anul trecut esti:
        * Mai fericita sau mai trista?
         …mai fericita
  * Mai slaba sau mai plinuta?
   ..la fel
  * Mai bogata sau mai saraca?
   …criza bat-o vina…mai saraca

18. Ce ai fi vrut sa fi facut mai mult?
…sa ma joc cu copii, sa fac mai multa miscare


19. Ce ai fi vrut sa faci mai putin?
…mi-as fi dorit sa fiu mai rabdatoare si mai calma


20. Cum vei petrece Craciunul?
         ...acasa cu familia si prietenii


      21. Care a fost cea mai buna carte citita?
  …din pacate nu am citit preamult, nu cum o facem odata…


22. Ce ti-ai dorit si ai primit? 
..da


 23. Care a fost filmul tau preferat din acest an?
… nu sunt fan, ma uit la ce prind la tv, numele nu le retin niciodata


24. Ce ai facut de ziua ta?
..am sarbatorit acasa cu familia, prietenii

25. Cum ai descrie stilul tau vestimentar in 2009?
…sport clar!

26. Ce te-a mentinut pe lina de plutire?
…copiii, optimismul ca o sa fie mai bine, ca trece si asta

27. De cine ti-a fost dor?
…de mama

28. Care a fost cea mai interesanta persoana pe care ai cunoscut-o?
…foarte multe persoana interesante am cunoscut pe internet


29. Spune-ne o lectie de valoare invatata in 2009:
…diplomatia si timpul le rezolva pe toate



joi, 7 ianuarie 2010

premiu de la Adis


am primit aceste doua premii de la Adis si am sa le ofer cu mult drag
la doua minunate gospodine.

Printfriendly